Tips Bercuti ke Phuket

Rasa nya lama gila tak update blog ni since dah habis study, nak tulis apa pun dah jadi kekok.Tapi apa pun ina try my best nak share dekat korang semua pengalaman ina pergi bercuti ke Phuket. Banyak tempat lain dah pergi tapi tak dapat nak cerita sebab dah lupa intenary nya.

Apa-apa pun before ina cerita lebih details tentang intenary phuket ni, jom baca tips bercuti ke Phuket. Benda paling penting yang korang perlu ambil tahu first sekali mesti la weather condition, flight ticket & accommodation, travel package.

1) Weather Condition
i) Best time to go to Phuket (December hingga March)
  • The best time untuk ke Phuket sebab utama korang dapat tengok blue skies, turquoise calm sea and nice permanent breeze. Memang best for swimming and scuba diving dan yang paling penting dapat snap picture yang gila cantik..hihi
  • Tapi korang kena hadap trafic yang gila-gila busy dan orang yang ramai, memang crowded time ni
ii) Hottest time in Phuket (April hingga May)
  • Range temperature time ni around 27C hingga 36C.
  • Time ni juga ada Songkra Festival (Thai New Year on 13th April hingga 15th April)
iii) Low Season (September hingga October)
  • Low Season ni sesuai untuk korang yang suka relax, tak suka orang yang ramai.
  • Tapi korang tak dapat nak buat aktiviti scuba driving, nak pergi phiphi island semua
2) Flight Ticket

Cakap je pasal flight benda yang first sekali yang korang fikir mesti AA kan sebab jimat, tapi make sure korang beli time promo la dapat jimat duit. So kena rajin-rajin kan diri anda bukak website Air Asia. If nak jimat lagi korang follow tips dekat bawah ni
i) No need to purchase baggage. Korang sumbat je dalam backpack bawak masuk dalam cabin,beg hiking tu pun okay, tapi make sure jangan la besar sangat beg tu kang kena charge lak
ii) No need to purchase seat. Dari korang bayar RM10 semata-mata nak stay sebelah member  baik korang buat belanja dekat Phuket, ambik je mana-mana seat yang Air Asia bagi. Perjalanan yang setakat 1 jam 30 minit tu tak rasa apa pun.
iii) No need to purchase travel insurance.Untuk perjalan yang bawah 4 jam ni if korang tak nak beli travel insurance pun takpe. Yang ni pun ina ada baca dari blog backpacker lain. Tapi apa-apa pun depends dekat korang la ye. 
3) Accommodation

Dah namanya travel kan mesti la korang kena book hotel semua, kalau tak mahu tidur kaki lima tu kan. Biasa nya ina akan book hotel guna Agoda.com. Tapi untuk Phuket ni ina just walk in sebab lagi murah ada yang boleh dapat 700BTH per night hotel pun selesa ada aircond & bilik besar. Whatever its depends dekat korang ler, nak book satu malam dulu pun okay takut kan penat-penat baru touchdown nak mencari hotel lagi

4) Travel Package

Travel package ni lagi elok if korang book time dekat Patong Beach Phuket sebab lagi murah dari book online or dekat airport. Tapi korang kena pandai cari, area Patong beach tu berderet Travel Agent so kena tanya satu-satu ya rajin-rajin kan diri anda baru dapat jimat.



Copyright Reserved by Roslina