Kisah susu ibu

Haaa....ni kisah benar dan menarik nih ! Baik korang semua baca !
Citer dia camni .....

Alkisah pada suatu masa, di sebuah hospital bersalin di Amerika. Maka ada
le dua orang ibu yang melahirkan sorang anak lelaki dan sorang lagi anak
pompuan.
Masalahnya, kedua-dua ibu tadi, mengaku yang mereka melahirkan anak lelaki
tersebut !
Ni kes berebut anak lelaki le....

Oleh kerana mereka melahirkan pada waktu dan masa yang sama, maka timbul le
sedikit masalah bagi menentukan ibu yang sebenar bagi anak lelaki tersebut.
Pada waktu tersebut, tiada lagi ujian DNA. Maka doktor pakar dari Amerika
bertanya
le pada kawan dia, sorang doktor dari mesir, macam mana nak selesaikan
masalah
tersebut. Dia orang dah buat ujian darah dah, malangnya, kedua-dua ibu
tersebut
mempunyai kumpulan darah yang sama. Lagi rumit masalah tersebut!

Maka doktor Amerika tu tanya le doktor dari mesir, macam mana nak
selesaikan
masalah ni, sebab dia dengar orang kata Islam dan Al-Quran ni agama yang
sempurna,
dan setiap masalah ada penyelesaiannya di dalam Al-Quran. Maka terkedu le
doktor
dari mesir tuh! Nak tak nak, doktor dari mesir tu, ajak doktor Amerika tu
berjumpa
dengan sorang kawannya, iaitu seorang ulama terkenal dari mesir. Maka ulama
dari
mesir tu tanya le apa masalahnya. Setelah diceritakan segalanya, maka ulama
mesir
tersebut tersenyum. Ulama mesir tadi suruh diperah susu kedua-dua ibu yang
melahirkan
anak tadi! Dan dibuat ujian tentang kandungan kalsium, zat galian dan
sebagainya!
Setelah selesai ujian, mereka diminta membawa keputusan ujian dan berjumpa
semula
dengan ulama tersebut.
Setelah dapat keputusan ujian, maka mereka pun bertemu semula dengan ulama
tersebut.
Nak tau apa keputusannya ? Salah satu dari susu ibu tersebut, mengandungi 2
kali
ganda bahan-bahan seperti kalsium, zat galian dan apa-apa yang sepatutnya
berada
di dalam susu ibu. Maka ulama mesir tersebut berkata, ibu yang mempunyai
susu yang
mempunyai bahan-bahan 2 kali ganda itulah ibu sebenar kepada anak lelaki
tersebut !
Maka doktor amerika tadi bertanya, apa buktinya di dalam Al-Quran, maka
ulama mesir
memberitahu bahawa, bahagian untuk anak lelaki itu adalah 2 kali ganda dari
anak
perempuan, begitu jugalah dalam soal pembahagian harta pusaka. Jadi, oleh
kerana
itu adalah hukum Allah, susu ibu juga merupakan 'harta', maka untuk anak
lelaki,
adalah 2 bahagian, berbanding untuk anak perempuan !

Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal, kepercayaan, cinta dan rasa hormat ~ Saidina Ali bin Abi Thalib.

(cite tersebut telah dicopy and paste dari email yang ina terima)

post signature

5 comments:

Amanina said...

wah. tak sangka bahagian untuk lelaki pun termasuk nutrien susu ibu. menarik!

r0sLiNa said...

Amanina:emm taw xper...2 yang truja smpai rasa nak post kat blog nie

r0sLiNa said...

Amanina:emm taw xper...2 yang truja smpai rasa nak post kat blog nie

joegrimjow said...

1st time dengar cite camni
hurmmm

jom join contest, 4 hari lagi tinggal untuk menang 50 pound!
klik sini : weekend@sheffield

Huda said...

ooo...patut la laki lagi kuat
dapat 2x nutrition
ekekeke

Copyright Reserved by Roslina